Най-високият връх в Турция

Връх арарат

1700 лв 

повече информация за

Маршрута

Агри Даг, или както е по-известен на запад – Арарат, е най-високият връх в Турция. Според историята на това място се е спрял Ноевият ковчег след Големия потоп. Заобленият връх всъщност е спящ вулкан, последно изригвал през 1840 г. Склоновете му са голи – не само от вулканичната дейност, а и от суровия климат. Целогодишно покрит с ледници, той захранва с вода подножието си, където кюрдите опъват своите шатри. Това е древна земя, на която е имало царство още в 13 век пр. хр. Асирийците го наричали Урарту – Планината на планините.
По време на нашата експедиция ще бъдем придружени от опитен водач, готвач, носачи на багаж и муленца…
Върхът е подходящ за всеки в нормална физическа форма и е страхотна възможност за преминаване на бариерата от 5000 м, няма сложни и технични участъци! Страхотна възможност за усещане на разредения въздух!
За финал на нашето приключение, ще посетим двореца Исак Паша (строен почти 100 години!), ще посетим Национален парк Ноев Ковчег, за да видим втория по големина кратер в света! Кратер образуван от паднал метеорит
(диаметърът на кратера е 35 метра, а дълбочината му е над 60 м…). След обяд се отправяме към горещия извор в Диядин, достатъчно лек за уморени крака!

подробна програма

Събираме се на Националния Стадион “Васил Левски” в 6 часа сутринта и се отправяме към съседна Турция, пътя ще изминем с комфортен бус с климатик. Ще преминем през цяла Турция!

Преди обяд пристигаме в град Догубаязит и се настаняваме в хотела. След което, ще имаме свободно време, за да си отпочинем след дългия път!
Време за вечеря!

Ставаме, закусваме и се отправяме към село Ели (2200м.нв.) с микробус, след това качваме багажа на муленца, а ние поемаме леко и приятно към лагер 1 на 3200 м. нв. Тук ще хапнем топла храна и ще пием чай, докато се наслаждаваме на гледката! Температурата е около +10 градуса нощем!
Преход за деня 3 до 4 часа!

Днес е денят за аклиматизация, ще се разходим до Лагер 2 на 4200 м. нв., ще обядваме, връщаме се до Базов лагер на 3200 м. нв.
Преход за деня 7 до 8 часа!

Днес се качваме до Лагер 2 на 4200 м. нв. и се отдаваме на почивка, ще имаме топла храна, а багажа ще ни го донесат мулетата 🙂 Лягаме много рано!
Преход за деня 5 часа.


Днес е големият ден, ставаме много рано около 1 часа, закусваме и се отправяме към върха! Изкачването трае около 5 часа, като се очаква около 8 часа сутринта да сме на върха! Развяваме знамената и слизаме надолу! Чака ни дълго слизане до Базов Лагер, след което се отправяме към селцето на 2200 м. нв. и се отправяме към хотела, за да можем да се насладим на турската баня в хотела!
Преход за деня от 5 до 7 часа изкачване и от 5 до 7 часа слизане! Общо между 10 и 14 часа! (зависи от самата група).

Днес ще посетим двореца Исак Паша (строен почти 100 години!), ще посетим Национален парк Ноев Ковчег, за да видим втория по големина кратер в света! Кратер, образуван от паднал метеорит (диаметърът на кратера е 35 метра, а дълбочината му е над 60 м…). След обяд се отправяме към горещия извор в Диядин, достатъчно лек за уморени крака!

Днес е денят, в който поемаме към вкъщи, доволни и щастливи! С много спомени и емоции! Връщаме се по обратния път и на следващата сутрин се очаква да сме в София!

Пристигане в град София!

вр. арарат - 5137 м. нв

Дворец исак паша

Местата са ограничени

Какво е нужно да носим в

Раницата

• Удобни туристически обувки
• Дълъг туристически панталон/анцуг/клин/
• Топла връхна дреха (полар) и/или ветровка;
• Дъждобран и щеки – силно препоръчително;
• Шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем с висок фактор (поне 30);
• Резервни тениски и чорапи;
• Храна: ядки, шоколад, локум, протеинови барчета, сандвичи, колбас, храна има по хижите и готвят вкусно, на нормални цени!
• Вода – минимум 1,5 литра;

Комфортен бус. Възможност за пътуване с личен автомобил.

При група до 5 човека цената е 1700 лв.

За група от 8 човека, и в случай, че плащането на цялата сума бъде извършено преди 5 юни 2020 година, цената е с отстъпка – 1500 лв.!

При група до 5 човека цената е 1700 лв.

При записване и получаване на договор, цялата сума до 5 дни от получаване на договора!.

✔ Транспорт София – Догубаязит – София
✔Всички трансфери на място
✔Представител на Приключенски екскурзии през цялото време
✔3 нощувки в хотел в град Догубаязит
✔3 закуски в хотела
✔ Застраховка на стойност минимум 5000 евро
✔ Всички нощувки в планината – в палатки
✔ Палатки, пренасяне на палатките до базов лагер и лагер 2
✔ Шалте за палатките
✔ Пълно изхранване в планината – закуски, обяди и вечери + напитки (вода, чай, кафе)
✔ Мулета за пренос на багажа по време на престоя ни в планината
✔ Англоговорящ местен планински водач и екскурзовод
✔ Персонален готвач за групата ни в планината
✔ Сертификат за изкачването на връх Арарат
✔ Разрешително за изкачване на връх Арарат и всички административни процедури по издаването му
✔Котки за финалния участък от изкачването на върха
✔ Културно историческа обиколка на Догубаязит с местен екскурзовод и посещение на най-интересните забележителности в района
✔ Много спомени и емоции!
✔ Изненади и бонуси от домакините!

✔Храна и напитки извън посочените
✔Лични раходи
✔Бакшиш за персонала (от 20 до 50 евро)!
✔Такси за забележителности

Международен паспорт с валидност, минимум 6 месеца след края на проявата

ПРИ ОТЛАГАНЕ НА ПЪТУВАНЕТО ПОРАДИ COVID-19 СЕ ВЪЗТАНОВЯВА ЦЯЛАТА СУМА. В други случай се придържаме към описаните в договора детайли!

Незабравимо преживяване

Други

Екскурзии